دلیل ترکیدن رادیاتور بخاری خودرو های 206 ، 207 ، رانا
مقدمه
در تمام مدل و تیپهای خودروهای ۲۰۶ ،۲۰۷ و رانا به دلایل مختلف، قسمت درب رادیاتور بخاری و لولههای دوقلوی متصل به آن که در فاصله نزدیک به پای راننده قرار گرفتهاند دچار ترکیدگی میشوند
و باعث سوختگی شدید پای راننده میشود و در فصل زمستان نیز به دلیل سرمای هوای بیرون کابین خودرو و ورود ناگهانی آب 118 درجه و بخار ۱۳۰ درجه سانتیگراد به داخل هنگام این ترکیدگی، در کمتر از یک ثانیه شیشهها را بخار گرفته و راننده دید خود را به بیرون از خودرو از دست میدهد و دچار سانحه میشودکه به گفته تجربه کنندگان این اتفاق با صحنهای مرگبار روبرو شدهاند اولین اعلام رسمی این اتفاق از شبکه استانی مشهد در سال ۱۳۹۵ صورت گرفت و تمام بیمارستانهای سوانح سوختگی شهرها از این اتفاق مطلع هستند.
از این رو به دلیل غیر ممکن بودن رفع این عیب و نبودن محافظی کارآمد برای پیشگیری از این اتفاق گروه تحقیقاتی تولیدی خیری بر آن شد که با توجه به دانش ساخت قطعات یدکی خودرو و ابزارآلات مکانیکی و تراشکاری
و همچنین در راستای خدمت به شهروندان و مالکان این خودروها به جهت جلوگیری از به وجود آمدن اتفاقات و صحنههای دلخراش در این خصوص اقدام به تولید محافظی کارآمد با رعایت تمام اصول و نکات فنی و استاندارد کرده است.
چرا رادیاتور بخاری 206،207 و رانا می ترکد؟
توضیح کلی: هرگاه فشار داخل سیستم خنک کننده موتور خودرو بالا رود آب و بخار به دنبال راهی برای خارج شدن از این سیستم هستند.نقطه جوش آب در حالت طبیعی نسبت به سطح دریا 100 درجه سانتی گراد است.ولی اگر در مدار بسته قرار گیرد(همانند مدار گردش آب خودروهای فوق) نقطه جوش آن به 118 درجه سانتی گراد افزایش پیدا میکند و سوپاپ درب منبع انبساط این خودروها نیز برای فشار در چنین دمایی طراحی شده که با فشار تشکیل شده در دمای 118 درجه عمل کند وآب و بخار را به بیرون این سیستم منتقل کند. این مطلب به این معناست که هنگام ترکیدن این قطعات دمای آب و بخار که منجر به سوختگی شدید پای رانندگان میشود حدود 118 درجه است.تمامی قسمت های پلیمری در سیستم خنک کننده اعم از درب های رادیاتور آب جلوی خودرو،لوله های دوقلو و درب رادیاتور بخاری و یا جنت ها نیز جای مناسبی برای خروج آب و بخار به شمار می آید که همان مسأله ترکیدن است.
دلایل بالا رفتن فشار در سیستم خنک کننده خودرو
1.قفل شدن ترموستات 2.گرفتگی شبکه های داخلی رادیاتور آب جلوی خودرو 3. خرابی واتر پمپ به صورتی که گردش آب رامختل کند. 4. اگر قطعاتی که مرتبط با کارکرد فن سیستم خنک کننده هستند دچار مشکل شوند مثل : 5. فشنگی فن 6.مقاومت فن 7. سیم کشی 8. موتور فن 9. رله یا فیوز مرتبط با کارکرد فن و ... 10.خرابی سوپاپ درب منبع انبساط 11. ضعیف شدن واشر سرسیلندرخودرو به صورتی که کمپرس( هوای فشرده شده بواسطه پیستون در محفظه سیلندر) به سیستم خنک کننده (مسیر گردش آب رادیاتور و ضدیخ) راه پیدا کند که در اصطلاح فنی به این مورد فرار کمپرس یا رد کردن کمپرس میگویند12.اگر هر مانعی سدراه جلو پنجره شود که مسیر عبور هوا جهت خنک کاری رادیاتور است 13.پوسیدگی و خرابی رادیاتور بخاری و لوله های دوقلو متصل به آن در اثر کارکرد بالا یا استفاده نکردن از ضدیخ یا تعویض نکردن رادیاتور بخاری و لوله ها پس از سی تا چهل هزار کیلومتر کارکرد.(لازم به ذکر است تعویض رادیاتور بخاری و لوله های دوقلو هیچ تضمینی برای پیشگیری از ترکیدن ندارد و در بررسی ها چندین مورد وجود داشته که مدتی پس از تعویض رادیاتور بخاری و لوله ها ترکیدن اتفاق افتاده.) همه 13 مورد بالا در صورت وقوع ، باعث بالا رفتن فشار در سیستم خنک کننده میشود و با سرویس و نگهداری به موقع این موارد میتوان تا حدودی از وقوع این حادثه جلوگیری کرد اما به دلیل عدم کیفیت قطعات تولیده شده داخلی و موارد غیر قابل پیش بینی ، بهترین راه حل نصب محافظ روی لوله ها و درب رادیاتور بخاری است به طوری که تمامی سطح این دو قطعه را پوشش دهد.
همه دلایل ذکر شده از بیش از 2000 خودرویی که تجربه ترکیدن رادیاتور بخاری و لوله های دوقلو رو داشتند برگرفته شده.
تصویری از رادیاتور بخاری ترکیده
تصویری از لوله متصل به رادیاتور ترکیده
محافظ چگونه از سوختگی پیشگیری میکند؟؟
تیم فنی ها نزدیک به 1500 ترکیدن این قطعات را بررسی کرده و نقاطی که دچار شکستگی یا به اصطلاح ترکیدن میشوند را شناسایی کرده و سپس محافظ را به گونه ای طراحی کرده که پس از شکسته شدن این قسمت ها اجازه آزاد شدن آنرا نمیدهد و به همین دلیل از حجم آب و بخار ورودی به داخل کابین در هنگام ترکیدن به شدت کاسته میشود و به راننده این فرصت را میدهد که بدون شوک سوختگی خودرو را متوقف کند.
خصوصیاتی که یک محافظ باید داشته باشد
فشار هنگام ترکیدن به قدری بالا است که کسانی که تجربه ی این اتفاق را داشتند فشار این حادثه را با فشار آب کارواش مقایسه میکنند به همین علت هر محافظی نمیتواند جلوی چنین فشاری مقاومت کند و چون از نقاط مختلف رادیاتور بخاری و لوله های دوقلو این اتفاق می افتد باید پوشش سراسری داشته باشد.نکته بعدی اینکه محافظ باید حتما فلزی باشد و حتما توسط 4 عدد پیچ و سر جای فابریک نصب شود و نیاز به سوراخکاری در پوسته بخاری نداشته باشد در نظر داشته باشید که مهمترین پیچ ها 3 و 4 و مکمل آنها پیچهای 1 و 2 هستند( برای متوجه شدن این مورد ویدیو نحوه نصب محافظ فلزی فنی ها را مشاهده کنید) 😊دوستانه عرض میکنیم هر محافظی که فلزی باشه و با چهار تا پیچ سر جای فابریک بدون سوراخکاری نصب بشه و از درب رادیاتور بخاری تا انتهای لوله های دوقلو رو پوشش بده فرقی هم نمیکنه از هر برندی میخاد باشه میتونه شما رو ایمن نگه داره از سوختگی و خطرات بعدش😉
ویژگیها و مزایای محافظ فلزی فنی ها
این محافظ از جنس فلز با رنگ کورهای میباشد که به صورت طبیعی دچار اکسید شدگی ( زنگ زدگی) نمیشود وهمچنین به دلیل یکپارچه بودن و پوشش سرتاسری از درب رادیاتور بخاری تا انتهای لولههای دوقلوی متصل به آن از ورود ناگهانی آب در حین وقوع این اتفاق به داخل کابین و سوختگی پای رانندگان جلوگیری میکند. قسمت داخلی آن کامل با فوم پوشیده شده که: 1. باعث عدم اتصال محافظ فلزی به لولهها و درب رادیاتور بخاری که پلیمری هستند میشود و در نهایت جلوگیری از خوردگی این قسمتها به عمل میآورد 2.عایق صدا: محافظ فلزی در پنج نقطه با پوسته بخاری و لولههای دوقلو تماس دارد که این فوم باعث عدم برخورد محافظ به این قسمت ها و ایجاد سر و صدای اضافی میشود 3.داخل رادیاتور بخاری و لولههای دوقلو آب با دمای ۱۰۳ درجه سانتیگراد در جریان است که این فوم باعث عدم انتقال حرارت به محافظ فلزی میشود و افزایش دمای محافظ به بیش از 40 درجه نمی رسد.
آیا نصب محافظ فلزی خودروهای 206 ، 207 ، رانا گارانتی خودرو را باطل میکند؟؟؟
خیر. تنها قسمت رادیاتور بخاری و لوله های دوقلو از گارانتی خارج میشود و باید مقایسه کنیم که قرار است چه چیزی را از دست بدهیم و چه دست آوردی داشته باشیم.قیمت رادیاتور بخاری درحال حاضر 650 هزار تومان و لوله ها 150 هزار تومان است این قسمتی است که از دست میدهیم، سوختگی در کمترین حالت در اثر ترکیدن این قسمت ها دو ماه استراحت و هزینه های درمان هنگفت و در برخی موارد هم پیوند پوست و درگیری سالیانه را به همراه دارد.تصمیم با شماست.
اطلاعات تکمیلی
در هر شرکت یا کمپانی هنگامی که محصولی تولید میگردد در چندین مرحله توسط مهندسان از لحاظ فنی و علمی مورد ارزیابی و کارشناسی قرار گرفته و تمامی جوانب آن بررسی میشود که محافظ فلزی فنیها نیز از این امر مستثنا نیست در کل فضای پیرامون لولههای دوقلو و درب رادیاتور بخاری نیاز به گردش هوا دارد تا از دمای اطراف خود بکاهد، ایدههایی همچون پیچیدن فویل آلومینیوم ، پارچه و موکت دور لولهها ،پیشگیری ۱۰۰ درصدی از این اتفاق را نمیکند و همچنین به دلیل وجود سیم کشی فن بخاری مقاومتها و دریچهها، موجب خرابی و اتصالی این قسمت ها میشود و خطر آتش سوزی را در کابین به همراه دارد محافظ فلزی فنیها به گونهای طراحی شده که گردش هوای مناسب اطراف لوله های دوقلو و درب رادیاتور بخاری در جریان باشد. (لطفاً با اجرای ایدههای افراد مبتدی و کارنابلد جان و اموال خود را به خطر نیندازید.)